Κόντρα σε θεούς και δαίμονες! (Περί του συλλαλητηρίου ο λόγος)

Γράφτηκε από τον/την Eλεύθερη Πατρίδα Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

live to sullalitirio sti thessaloniki gia to makedoniko 26.w l

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μηνάογλου,
Δάσκαλος, Ζωγράφου Μουδανιών Χαλκιδικής
Μέλος Ελεύθερης Πατρίδας

Όταν πριν ένα μήνα κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέταξαν την ιδέα για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη κανείς δεν περίμενε ότι χιλιάδες απλοί Έλληνες πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα εκφράσουν με την παρουσία τους την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες στο άκουσμα και στην πρόσκληση για τη συμμετοχή όλων στο συλλαλητήριο υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις. Πρώτα από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Όλα τα κόμματα και οι παρατάξεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τάχθηκαν ενάντια στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Αλλά και η Διοικούσα Εκκλησία δεν πήγε πίσω. Ενώ από τη μια πήρε θέση και εξέφρασε την ομόφωνη απόφασή της για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων και κατηγορήθηκε γι αυτό από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών ως φασιστική και ακροδεξιά θέση, από την άλλη τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων και εξέφρασε την άποψη ο Μακαριότατος Αθηνών ότι το συλλαλητήριο δεν είναι εκδήλωση αγάπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότεροι μητροπολίτες της Μακεδονίας με τον Παναγιότατο Θεσσαλονίκης να πρωτοστατεί και να αρνείται τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο με αποτέλεσμα πολλοί ιερείς της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος φοβούμενοι μην διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας, δεν ανέφεραν το γεγονός και δεν το γνωστοποίησαν στους πιστούς. Μάλιστα σε μια μεγάλη εκκλησία της Θεσσαλονίκης ο ιερέας το πρωί της Κυριακής μετά το ευαγγελικό ανάγνωσμα και λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο είπε στην ομιλία του απευθυνόμενος προς τους πιστούς ότι δεν είναι απαραίτητο να πάει κανείς στο συλλαλητήριο για να εκφράσει την αντίθεσή του. Σε όμορη δε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης είχε προγραμματιστεί η κοπή της Βασιλόπιτας την ίδια ώρα με το συλλαλητήριο.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλες τις προηγούμενες μέρες υποβάθμιζαν το συλλαλητήριο και περισσότερο τόνιζαν την αντιδιαδήλωση που διοργάνωναν οι αντιεξουσιαστές την ίδια μέρα και μία ώρα νωρίτερα στην Καμάρα κατά του εθνικισμού εκφράζοντας το φόβο για πρόκληση επεισοδίων.

 

Οι μετεωρολόγοι σε όλα τα κανάλια προμήνυαν βροχές από το πρωί της Κυριακής και καταιγίδες μετά το μεσημέρι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή – παρεμπιπτόντως δεν έπεσε σταγόνα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και άρχισε να βρέχει μετά το πέρας του συλλαλητηρίου στις πέντε και δεκαεπτά πρώτα λεπτά.

Πολλοί εξέφραζαν την άποψη ότι θα υπεισέλθουν ακροδεξιά στοιχεία στο συλλαλητήριο και για το λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχουν.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί δείλιασαν να αναφέρουν στα σχολεία και να ενημερώσουν τους μαθητές τους για το συλλαλητήριο.

Μία μέρα πριν το συλλαλητήριο κυκλοφόρησε η είδηση στο διαδίκτυο για την παρουσία πλοίου στο λιμάνι με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου λόγω της κακής ακουστικής - παρ’ όλο που απείχαμε μόλις 40 μέτρα από τους ομιλητές - μάθαμε ρωτώντας ότι οι διοργανωτές δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια από το Δήμο για την τοποθέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων ηχοσυστημάτων.

Μετά απ’ όλα αυτά θα περίμενε κανείς στο συλλαλητήριο μια ισχνή παρουσία διαδηλωτών ακροδεξιών, φασιστών, εθνικιστών και μισαλλόδοξων Ελλήνων. Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά. Τα όποια ακροδεξιά στοιχεία εμφανίστηκαν χάθηκαν μέσα στο πλήθος του κόσμου. Χιλιάδες Έλληνες πολίτες κάθε λογής, μικροί και μεγάλοι, απ’ όλα τα μέρη της πατρίδας μας και όχι μόνο -¬¬ δίπλα μου ήταν ένας Έλληνας φοιτητής που ήρθε από τη Βουλγαρία όπου σπουδάζει - έδωσαν βροντερό παρών. Άνθρωποι αγνοί, άδολοι, ακομμάτιστοι που δεν υπακούουν σε φατρίες, που δεν έχουν ανάγκη από Ιερώνυμους και Άνθιμους γιατί στο τιμόνι του καραβιού τους έχουν βάλει τον Χριστό και την Υπέρμαχο Στρατηγό. Έλληνες πατριώτες που πάλλεται η ψυχή τους από εθνική υπερηφάνεια, που αγαπούν την πατρίδα τους σεβόμενοι τις πατρίδες των άλλων, ορθόδοξοι χριστιανοί που αγαπούν το Θεό τους σεβόμενοι τις θρησκείες των άλλων λαών. Δεν σας κρύβω - και συγχωρέστε με γι αυτό που θα σας πω - σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου η συγκίνησή μου ήταν έκδηλη. Με μάτια βουρκωμένα έλεγα από μέσα μου: Θεέ μου τι πάμε να κάνουμε, θα παραδώσουμε την ιστορία μας, τη ζωή μας, την ψυχή μας; Τι θα λέμε αύριο στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στους μαθητές μας στα σχολεία; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Παύλου Μελά που άφησε τη γυναίκα του, τα παιδιά του, την καριέρα του, τα πλούτη και τις ανέσεις του για να πολεμήσει και να σκοτωθεί για τη Μακεδονία. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, του Άγρα, του Καπετάν Κώττα, των ηρωικών δασκάλων αλλά και τόσων άλλων που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία.

Για όλους αυτούς τους νεκρούς αλλά και για τους αγέννητους που θα 'ρθούν και θα μας δικάσουν όπως λέει και ο ποιητής, άξιζε η παρουσία μας στο πολυπληθές αυτό συλλαλητήριο. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες που έκαναν ότι μπορούσαν για να μην πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο μίλησε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ, η ψυχή του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, η ψυχή των Ελλήνων του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, η ψυχή του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ του Παλαιολόγου, η ψυχή των Ελλήνων του ’21, του ’12 – ’13, του ’40, της ΕΟΚΑ. Μίλησε και θορύβησε, μίλησε και ταρακούνησε, μίλησε και έσεισε όλη την υφήλιο όπως μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ γνωρίζει!

 

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+