Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ FAKE NEWS

Γράφτηκε από τον/την Eλεύθερη Πατρίδα Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

media

του Βασιλείου Τσαφαρίδη , Υποστράτηγος (ΠΖ) ε.α


Διαβάζοντας την σημερινή ειδησεογραφία βλέπουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται εναντίον των fake news και μάλιστα προτείνει ένα κώδικα ‘’πρακτικής’’, όπως τον χαρακτηρίζει, προκειμένου να εξουδετερωθεί το φαινόμενο των fake news που κρίνεται ότι είναι «επικίνδυνο για την Δημοκρατία».

Μάλιστα προειδοποιεί ότι θα παρέμβει ακόμη και νομοθετικά εάν δεν υπάρξουν οι αναμενόμενες συμμορφώσεις από τους χρήστες και τις πλατφόρμες των fake news.

Για το ζήτημα αυτό ο επίτροπος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ, δήλωσε με σκωπτικό ύφος: «Δεν θέλουμε να ιδρύσουμε Υπουργείο Αλήθειας» και όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «Δεν θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς τι είναι σωστό ή λάθος να ειπωθεί στο internet».


Τα πρώτα μέτρα για το εν λόγω ζήτημα θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια της Commission με τις μεγάλες πλατφόρμες των Social media να συντάξουν από κοινού έναν κατάλογο κριτηρίων για την ανίχνευση της παραπληροφόρησης.


Η αλήθεια είναι ότι η ενέργεια αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο η Ελευθερία της γνώμης δεν κινδυνεύει.
Μήπως οι κολοσσοί των ΜΜΕ κινδυνεύουν να χάσουν την αποκλειστικότητα της ειδησεογραφίας και ενημερώσεως του κοινού;


Μήπως οι παγκοσμιοποιητές χάνουν την δυνατότητα της χειραφέτησης των πολιτών καθόσον τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία ελέγχουν, η ακροαματικότητά τους κινδυνεύει από την ευρεία χρήση των fake news;


Μήπως κλονίζεται από την χρήση των fake news η αξιοπιστία και τα προφίλ των ελίτ των κρατών και των οργανισμών ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο;
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο ορισμός των fake news; Σε τι διαφέρουν τα ΜΜΕ από τα social media; Ίσως η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται από το ότι, ο μεν αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θεωρεί ως fake news το CCN, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους Ρώσους τρολ ή χάκερς.


Πάντως είναι αλήθεια πως όλοι μας από τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ μέχρι σήμερα βιώνουμε την διάδοση ψευδών ή παραποιημένων ειδήσεων από τα λεγόμενα «συστημικά ΜΜΕ» του πλανήτη προκειμένου να επιτευχθεί ο ανάλογος ψυχολογικός επηρεασμός των ανθρωπίνων ομάδων. Άρα η τακτική αυτή της παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, αναγκάζει τα κράτη και τους διεθνής οργανισμούς να την συμπεριλάβουν στα αμυντικά τους δόγματα.


Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι η υπευθυνότητα της ενημέρωσης αλλά και η ικανότητα αξιολόγησης της πληροφορίας, ψευδής ή αληθής, επίκαιρης ή παρελθόντος χρόνου, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την παιδεία και τις ηθικές αρχές του καθενός από εμάς. Είναι βασικό ζήτημα ο χειρισμός της αξιοπιστίας της ενημέρωσης από τους εμπλεκόμενους καθόσον επηρεάζει ψυχολογικά τις ανθρώπινες μάζες._

Βασίλειος Τσαφαρίδης

Υποστράτηγος (ΠΖ) ε.α

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+