Σταυρός, Ανάσταση, Λευτεριά!

Γράφτηκε από τον/την Eλεύθερη Πατρίδα Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

σταυρός Φτάνοντας στο τέλος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μέσα από την βαθιά κατάνυξη των ημερών, ας συνδέσουμε όλοι τον εαυτό μας με τα βαθιά νοήματα που πηγάζουν από την κάθε Κυριακή των Νηστειών χωριστά.


Την πρώτη Κυριακή, της Ορθοδοξίας, γιορτάζουμε την ανάμνηση του γεγονότος της αναστήλωσης των αγίων εικόνων, οι οποίες έκτοτε στολίζουν την εκκλησία του Χριστού. Μέσα από αυτή την διαδικασία κάνουμε κι εμείς την δική μας αναστήλωση στις αρετές μας έναντι των θανατηφόρων παθών μας.
Την δεύτερη Κυριακή ψάλλουμε την ακολουθία του εν αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά. Βαθύς θεολόγος και πολύ δυνατός υπερασπιστής των ορθόδοξων αληθειών, απέναντι στις αιρετικές πλάνες, που προέρχονταν από την δύση. Τι πιο επίκαιρο στις ημέρες μας; Κάνοντας την αυτοκριτική μας ας ψάξουμε όλοι στους λόγους του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά να βρούμε τον αληθινό Χριστό, τον έναν και μοναδικό στην μία και μοναδική εκκλησία που ο ίδιος ίδρυσε.


Εν μέσω της τρίτης Κυριακής, της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου εορτάζουμε την προσκύνηση του Τίμιου και Ζωοποιού Σταυρού και της τέταρτης, όπου εορτάζουμε και ψάλλουμε την ακολουθία του Οσίου ημών Ιωάννου, του συγγραφέως της Κλίμακος, δεσπόζει ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821. Από την μία το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσαρκώσεως και από την άλλη το χαρμόσυνο μήνυμα της αφετηρίας του αγώνος για εθνική παλιγγενεσία.


Οι απανταχού Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί προσκυνήσαμε τον Σταυρό του Χριστού, το καύχημα της Εκκλησίας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σ’ αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πηγάζει η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Πάνω σ’ αυτόν θα στηριχθεί και ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδος και σήμερα. Απ’ αυτόν θα πηγάσει ο αγώνας για μια ελεύθερη πατρίδα.


Μέσα σε μια εβδομάδα η εκκλησία μας δείχνει τον δρόμο. Διαβάζοντας το ωφελιμότατο σύγγραμμα της Κλίμακος, κατανοούμε πως ο αγώνας είναι δύσκολος, μα όχι ακατόρθωτος. Και όταν φτάνουμε στον λόγο περί νηστείας, βλέπουμε πως η νηστεία μεταξύ άλλων είναι η καθαρότητα της προσευχής, ο φωτισμός της ψυχής, η διαφύλαξις του νου, ο φρουρός της υπακοής, η υγεία του σώματος, η άφεσις των αμαρτημάτων, η θύρα και απόλαυσις του παραδείσου.


Ο Σταυρός του Χριστού από την μία, η νηστεία και η ταπείνωσις της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, από την άλλη και εν μέσω αυτών το χαρμόσυνο μήνυμα. Το μήνυμα της απελευθέρωσης από την δουλεία της αμαρτίας και της απελευθέρωσης από την δουλεία των μνημονίων και των ξένων κατακτητών. Την απελευθέρωση από τους κυβερνώντες που μόνο στόχο έχουν την παράδοση της πατρίδος στις ξένες αντίχριστες δυνάμεις.
Πέμπτη της πέμπτης εβδομάδος των νηστειών ψάλλουμε την ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος. Στα ωραιότατα τροπάρια αυτού του κανόνος ξεχωρίζουμε αυτό: ''Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα, τι καθεύδεις; Το τέλος εγγίζει και μέλλεις θορυβείσθαι. Ανάνηψον ούν, ίνα φείσηταί σου Χριστός ο Θεός, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών''. Δηλαδή ''ψυχή μου, ψυχή μου σήκω πάνω! Τι κοιμάσαι; Το τέλος της επίγειας ζωής πλησιάζει και πρόκειται να υποστείς μεγάλη ταραχή. Σύνελθε από το μεθύσι σου, για να σε λυπηθεί ο Χριστός ο Θεός, που είναι παντού και πάντοτε παρών και γεμίζει τα πάντα με την παρουσία Του''.


Λες και ο κανόνας αυτός γράφτηκε για την δική μας εποχή και μας φωνάζει. Έλληνα, Έλληνα σήκω πάνω! Ξύπνα από τον λήθαργό σου. Σου κλέβουν το βιό σου. Σε κάνουν δούλο στην χώρα σου, σου κλέβουν τον Χριστό σου και τον Σταυρό Του. Κι επειδή όλοι μας γίναμε ράθυμοι και αμαρτωλοί η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μας διεγείρει σε μετάνοια, έχοντάς την ως υπόδειγμα, στην πίστη, στην θέληση και στο αγωνιστικό πνεύμα.
Όλη αυτή η διαδικασία της κατάνυξης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας ανεβάζει όλους μας στον δικό μας Σταυρό. Για να περάσουμε τα δικά μας πάθη. Με θέληση και καρτερικότητα. Για να φτάσουμε στην δική μας Ανάσταση. Όλοι μας και η Ελλάδα μας σ' αυτό, το μεγάλο μαρτύριο. Στον δικό της Σταυρό. Στον Σταυρό του ξένου κατακτητή. Μα η Ανάσταση θα έρθει. Γιατί οι Έλληνες έχουμε πίστη, και ο Χριστός μας, μας έδειξε τον δρόμο. Σταύρωση και μετά Ανάσταση.


Τέτοια εποχή πριν 25 χρόνια, συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, η Ελλάς παραδιδόταν στις ορέξεις των ξένων κέντρων εξουσίας. Κι αυτό με την ψήφιση στην βουλή των Ελλήνων της συνθήκης του Maastricht (συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Είναι τυχαίο που την συνθήκη αυτή ψήφισαν στην βουλή όλοι όσοι μετέπειτα θα έβαζαν την χώρα στα μνημόνια, στην φτώχεια και στην σκλαβιά δίχως τέλος; Ας θυμηθούμε πως στην βουλή υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και ο Συνασπισμός της Αριστεράς, σημερινός ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι πολλά 25 χρόνια παράδοσης της χώρας, στις ξένες δυνάμεις; Δεν είναι πολλά 25 χρόνια υποταγής στις ορέξεις των τραπεζιτών; Δεν είναι πολλά 25 χρόνια ακυβερνησίας; Δεν είναι πολλά 25 χρόνια μη αντίδρασης των Ελλήνων μέσω της ψήφου τους και του αγώνος τους; Αναμφισβήτητα είναι πολλά.


Τώρα είναι ο καιρός η Ελλάς να βγάλει νέους Καραϊσκάκηδες να επαναστατήσουν και νέους Καποδίστριες να κυβερνήσουν. Ας σηκώσουμε όλοι ψηλά τον τίμιο Σταυρό, ας βάλουμε οδηγό τον Χριστό και ας ξεκινήσουμε τον δικό μας αγώνα. Ας ψάλλουμε ''τη Υπερμάχω Στρατηγώ'' και ας παρακαλέσουμε την γλυκιά μας Παναγιά να κάνει το θαύμα της. Να παρακαλέσει τον Υιό της και Θεό της να μας χαρίσει μια ''Ελεύθερη Πατρίδα'' των Ελλήνων Ορθοδόξων.


Καλό αγώνα, καλή Ανάσταση!
Άγγελος Παπάζογλου Μέλος Ελεύθερης Πατρίδας, Βόλος

Κράτα το

Κράτα το

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+