Διαπραγματεύσεις Εμπεριέχουσες τον όρο Μακεδονία. Είναι συνετό;

Ενεργό . Καταχωρήθηκε στο Αρθρογραφία

ΣΤΑΒΟΥ1Ο Ιωάννης Καποδίστριας σε συνομιλία του με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τον ερχομό του, είπε τα εξής: «Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινούς του κράτους. Τίνος κράτους; Μετρούμε εις τα δάκτυλα την επικράτειάν μας.»
Η ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητος αντιστοιχεί στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν πλήρως στο τότε τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Σε χάρτες των μέσων του 19ου αιώνος, ο όρος Μακεδονία δεν περιλαμβάνει τα Σκόπια αλλά μόνο το όριο Μοναστηρίου-Αχρίδας και φυσικά την Μακεδονία στην Ελληνική επικράτεια. Αντίθετα, σε χάρτες του ύστερου 19ου αιώνος δημιουργείται η «γεωγραφική Μακεδονία», η οποία σύμφωνα με μία διαστρεβλωτική αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς πολέμους μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Δεν είναι επί της παρούσης μια ανάλυση αυτής της αντίληψης αλλά και των σκοπιμοτήτων πίσω από αυτή. Ας εξετάσουμε εν τάχει την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών.


Το ζήτημα της διαμόρφωσης του Συντάγματος των Σκοπίων με τρόπο που θα απαλείψει τις δήθεν αλυτρωτικές (κατ' ουσία επεκτατικές) επιταγές του σε άρθρα και προοίμιο, δεν αποτελεί επ' ουδενί εξασφάλιση της Ελληνικής πλευράς. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα κράτος έχει το απόλυτο δικαίωμα να δημιουργεί και να αναθεωρεί τον σύνταγμά του με βάση α) τα εθνικά του συμφέροντα, β) τα ιδεολογικά του ζητούμενα, γ) τα πολιτικά, και δ) τα γεωστρατηγικά του προτάγματα, όπως αυτό τα αξιολογεί. Εάν συνεπώς το Σκοπιανό πολυεθνοτικό μόρφωμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με σύνθετη ονομασία η οποία περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’, δεν θα έχει κανέναν λόγο να μην τροποποιήσει ξανά το σύνταγμά του προς την προηγούμενη δήθεν αλυτρωτική γραμμή.


Υποστηρίζουν κάποιοι πως είναι υποχρεωτική η χρήση του όρου ΄'Μακεδονία΄' σε μια σύνθετη ονομασία για να υπάρξει λύση στο θέμα. Αναρωτιέμαι γιατί απειλούν την Ελλάδα, αφού τα Σκόπια είναι αυτά που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια είναι επίσης αυτά που ενώ από πλευράς ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί η είσοδός τους με την συνταγματική τους ονομασία, απαιτούν τον σφετερισμό της εθνικής Ελληνικής ταυτότητας και της Ελληνικής ιστορίας και μάλιστα με την επίσημη συναίνεση της Ελλάδος. Και μας προσφέρουν την ανταλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου τους και κάποιων οδών. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε. Γιατί αυτός ο ορισμός [σ.σ. σύνθετη ονομασία, erga omnes, γεωγραφικός προσδιορισμός] υποχρεωτικά πρέπει να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση του όρου ‘'Μακεδονία’'; Δεν μας οδηγεί.


Μας λένε, κάναμε λάθη. Ωραία, κάναμε λάθη. Αυτή την εποχή βιώνουμε μια γεωπολιτική ανακατάταξη στον ευρύτερο χώρο της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης, δεν πρέπει να αλλάξουμε πολιτική; Δηλαδή τα παλαιότερα λάθη μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε να τα κάνουμε, να τα επαναλαμβάνουμε; Τί είδους λογική είναι αυτή; Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Ελληνικού Έθνους καθώς και η επιρροή του στην παγκόσμια πολιτική και πολιτιστική εξέλιξη απαιτεί τον υποδειγματικό διπλωματικό χειρισμό του ζητήματος εξασφαλίζοντας τις τακτικές και τις θεσμικές εγγυήσεις που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα Εθνικά μας συμφέροντα.


Το αξιολύπητο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας, δεν διστάζει να παραδώσει με μεγάλη ευκολία την ιστορία και την ταυτότητα μας. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά που συμβαίνουν. Όλα αναμένουν την ωρίμανση της συγκυρίας και τα κατάλληλα πρόσωπα, ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Η Ελεύθερη Πατρίδα έχει σαν άμεση προτεραιότητά την δημιουργία καίριας Εθνικής Στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψιν τους κανόνες της σύγχρονης γεωπολιτικής και οπλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την χώρα μας διπλωματικά απέναντι σε ξεσπάσματα κρίσεων, μικρών ή μεγάλων.

Βουλγαράκης Σταύρος,
Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός.
Προπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αρθρογράφος.

Share it on Facebook Share it on Twitter Share it on Google+